Ο Ζοσέ Μπότο αποτελεί με κάθε επισημότητα παρελθόν από τον ΠΑΟΚ μετά από περίπου ενάμισι χρόνο παραμονής του στην Τούμπα.

Οι σχέσεις του με την ομάδα πέρασαν από πολλά «κύματα», ενώ το περσινό μεταγραφικό καλοκαίρι ήταν σχεδόν αποκλειστικά δική του υπόθεση.

Ο Πορτογάλος τεχνικός κατάφερε να κάνει 9+1 μεταγραφές στον Δικέφαλο και πλέον ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Αρκετές από τις επιλογές του σήκωσαν μεγάλη συζήτηση, άλλες για καλό και άλλες για κακό λόγο.

Το paoktoday ανοίγει τον φάκελο των μεταγραφών…

Ζοάν Σάστρε: Από τις πρώτες επιλογές του Ζοσέ Μπότο. Ήρθε αρχικά ως δανεικός, μετά με τη μορφή κανονικής μεταγραφής. Μπήκε στο «στόχαστρο» μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας, βρέθηκε ένα βήμα εκτός ομάδας, όμως οι συνθήκες τον έφεραν ξανά στην ενδεκάδα και ο ίδιος φρόντισε να αρπάξει από τα «μαλλιά» την δεύτερη ευκαιρία του. 31 συμμετοχές, 2 ασσίστ και ένα γκολ από τον Ισπανό δεξιό μπακ.

Φιλίπε Σοάρες: Στις πρώτες μεταγραφές του ΠΑΟΚ και επίσης μία από τις πιο αμφιλεγόμενες. Αποκτήθηκε ως μεγάλο ταλέντο από την Πορτογαλία με εξαιρετικές σεζόν με τη φανέλα της Μορεϊρένσε. Το Deal έφτασε λίγο πιο κάτω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, όμως δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με τα «ασπρόμαυρα». Κι αυτό, γιατί μόλις έπιανε ρυθμό, έβγαινε νοκ άουτ με προβλήματα τραυματισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του στην Τούμπα έπαιξε σε 41 ματς, πετυχαίνοντας δύο γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ.

Ράφα Σοάρες: Ακόμα μία περίπτωση που οι απόψεις διίστανται. Άργησε να μπει στην εξίσωση της περσινής ομάδας, ωστόσο από τη στιγμή που πήρε φανέλα βασικού, απουσίασε μόλις σε ένα ματς, όντας βασικός και αναντικατάστατος. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος μετά από μία εκπληκτική σεζόν με τη Γκιμαράες όπου αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα μπακ του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Με τον Δικέφαλο έπαιξε σε 33 ματς και μοίρασε πέντε ασίστ.

Κοτάρσκι: Από τις καλύτερες μεταγραφικές κινήσεις του Πορτογάλου τεχνικού διευθυντή. Άλλωστε, φημίζεται για τις επιλογές του στη συγκεκριμένη θέση και φαίνεται πως το ίδιο συνέβη για άλλη μία φορά. Βασικός και αναντικατάστατος, πραγματοποίησε εκπληκτική χρονιά και για αυτό το λόγο βρίσκεται στα ραντάρ ομάδων της Premier League, ενώ πρόσφατα ακούστηκε και ενδιαφέρον της Μπάγερν Μονάχου. Ο 23χρονος αγωνίστηκε σε 41 ματς και κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 19 από αυτά.

Νικολάς Κουαλιάτα: Ίσως η μεταγραφή που συζητήθηκε περισσότερο και γίνεται η μεγαλύτερη κριτική στον Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή. Αποκτήθηκε από τη Μοντεβιδέο Γουόντερερς και το deal άγγιξε τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Δεν κατάφερε ποτέ να ενσωματωθεί στην ομάδα, αγωνίστηκε μόλις σε πέντε παιχνίδια και αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στην Κουιαμπά. Ούτε εκεί όμως φαίνεται πως είναι ικανοποιημένοι με τις αγωνιστικές του επιδόσεις.

Κάλεντ Νάρει: Η πιο πετυχημένη μεταγραφική κίνηση του Πορτογάλου, μαζί με αυτή του Κοτάρσκι. Δικαίωση για την επιμονή να αποκτηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς έφτασε στην Τούμπα λίγο πριν τα ματς με τη Λέφσκι Σόφιας. MVP της περσινής ομάδας σίγουρα, κάτι που μαρτυρούν και τα νούμερα. 35 συμμετοχές, 11 ασίστ και οκτώ γκολ. Μάλιστα, αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο βελτιωμένα, αν δεν προέκυπτε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον κράτησε μακριά από την αγωνιστική δράση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η μεταγραφή του κόστισε μόλις 1,5 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους 200.000 ευρώ στη Φορτούνα.

Μπράντον Τόμας: Επιλογή fast track μετά την αποχώρηση του Αντόνιο Τσόλακ. Ο Μπότο είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη, που ήταν ο Ισπανός φορ. Εξαρχής μπορεί να μη «γέμισε το μάτι» σε αρκετούς, όμως ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο ρόλο που του είχε ανατεθεί. Κι αυτό, αφού αν και δεύτερη επιλογή για τα φορ, κατάφερε να πετύχει 12 τέρματα. Όλα αυτή, τη στιγμή που η πρώτη επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Νέλσον Ολιβέιρα, είχε εννιά.

Ιβάν Νάσμπεργκ: Άργησε να έρθει το προηγούμενο καλοκαίρι, αφού ο Δικέφαλος περίμενε να ολοκληρωθεί η σεζόν με τη Βαλερένγκα. Ο Νορβηγός αμυντικός τραυματίστηκε με το «καλημέρα» με τα ασπρόμαυρα, όντας επιβαρυμένος και από τη γεμάτη σεζόν με τη νορβηγική ομάδα. Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και με δεδομένη την παρουσία Ίνγκασον – Κουλιεράκη στα μετόπισθεν κατέγραψε μόλις 14 συμμετοχές πετυχαίνοντας και ένα τέρμα.

Αντρέ Ρικάρντο: Ήρθε εξαρχής με φόντο το… μέλλον. Ειδική διαχείριση για τον 22χρονο ο οποίος κατέγραψε μόλις τέσσερις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ενώ αγωνίστηκε και υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία στη Β ομάδα.

Ραούλ Μορικέλι: Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε με φόντο το μέλλον. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός «μεγάλωσε» στις ακαδημίες της Ρόμα, όπου φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Πάουλο Φονσέκα τον ήθελε στην πρώτη ομάδα, όχι όμως και ο Ζοσέ Μουρίνιο που δεν τον υπολόγιζε και ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην απόκτησή του, αφήνοντας ένα ποσοστό μεταπώλησης 30%.

Τέλος, υπήρχε και η περσινή προσθήκη του Τιάγκο Ντάντας, που δεν κατέληξε σε μεταγραφή, λόγω του υψηλού κόστους της οψιόν που είχε θέσει η Μπενφίκα. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής κατέγραψε 39 συμμετοχές, έχοντας πετύχει 5 γκολ και μοιράζοντας δύο ασίστ, με διάφορα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Δείτε επίσης: ΠΑΟΚ: Γιατί έφυγε ο Μπότο από τον Δικέφαλο και η μεταγραφή Οζντόεφ

Μάριος Σταμπουλής

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *