Το ημερολόγιο έγραφε 1 Ιουνίου 2022 όταν οι παίκτες της Ιντερνασιονάλ στη Βραζιλία αρνήθηκαν να προπονηθούν, διαμαρτυρόμενοι για πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών στον σύλλογο. Ο σάλος, που προκλήθηκε στη «χώρα του καφέ» και η στοχοποίηση του Τάισον ήταν η αρχή του τέλους. Ή μάλλον το ξεκίνημα ενός ποδοσφαιρικού παραμυθιού.

Ο 34χρονος τότε Βραζιλιάνος, ο οποίος είχε αφήσει την πλούσια Σαχτάρ για να επιστρέψει στο κλαμπ, που τον ανέδειξε και αγάπησε όσο κανένα άλλο, ένιωσε προδομένος. Δεν κατάφερε ποτέ να πείσει τον εαυτό του να προσπεράσει όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα αλλά και το διάστημα, που ακολούθησε. Δημοσιεύματα, μπηχτές, αρνητικά σχόλια, απανωτά ποστ στα social media. Ως αρχηγός της «Ίντερ» τότε, ο «Τάι» θεωρήθηκε πρωτοστάτης της… εξέγερσης.

Το χαμογελαστό παιδί από το Πελότας, της νότιας Βραζιλίας σοβάρεψε απότομα. Σταμάτησε να χαμογελάει, να χαίρεται το ποδόσφαιρο. Για μήνες τον βασάνιζαν οι σκέψεις, δεν απολάμβανε άλλο με τον ίδιο τρόπο τις προπονήσεις, τους αγώνες, τις στιγμές του στο γήπεδο.

Κουράστηκε. «Έβραζε» μέσα του.

Αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν έτοιμος να τα παρατήσει. Δεν είχε δώσει ακόμη ό,τι είχε στο άθλημα, που λάτρευε. Διψούσε για ποδόσφαιρο.

Ήθελε να βρει ξανά το «jogo bonito», που τόσο του είχε λείψει, τη βραζιλιανική «alegria», το πάθος για τη στρογγυλή θεά. Μα πάνω απ’ όλα, έψαχνε ξανά το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή. Το χαμόγελό του!

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μία σκέψη του Γιώργου Σαββίδη, οι συγκυρίες με την παρουσία του Ζοσέ Μπότο στον ΠΑΟΚ και η ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης των «ασπρόμαυρων» άλλαξαν την ιστορία. Έβαλαν τον Τάισον στο αεροπλάνο και έφεραν… τούμπα τη ζωή του.

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο ΠΑΟΚ έβαλε στο γήπεδο έναν ποδοσφαιριστή, που έχει μονίμως το τούρμπο ενεργοποιημένο, τα φρένα χαλασμένα και στην τσέπη το δικό του power bank επαναφόρτισης.

Έναν χαρισματικό παίκτη, που από την πρώτη στιγμή ένιωσε σαν στο σπίτι του, βρήκε τον εαυτό του και χαρίζει ανεπανάληπτες παραστάσεις στον κόσμο της ομάδας.

Δύο μήνες προτού κλείσει τα 36 του χρόνια και μπει στα 37, ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα ερωτεύτηκε την Τούμπα, λάτρεψε τη Θεσσαλονίκη, αγάπησε τον ΠΑΟΚ κι έγινε κολλητός με τον 20χρονο Ντέλια. Τους χωρίζουν πάνω από 15 χρόνια. Ε και; Ο Βραζιλιάνος ζει στην Ελλάδα τη δεύτερη ποδοσφαιρική νεότητα κι απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι.

Μεγαλύτερη απόδειξη; Το δικό του χαμόγελο, που επέστρεψε ξανά στη θέση του και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τέλος αυτού του παραμυθιού.

Τι θα γράψει η ιστορία για το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα, που απόχθες ακόμη τρέχει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

Δείτε επίσης:

PAOK Today Live: Τα εκατομμύρια του Conference League, η Ευρωπαϊκή πορεία, ο χρόνος απουσίας Μπάμπα

Maria Kaltsidi

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *